Un camí que es tanca per obrir-ne un altre

accent264Amb més retard de l’habitual, ja us ha arribat L’ACCENT 264. Aquest és un número especial, perquè onze anys i 264 números després, L’ACCENT tanca una etapa amb l’objectiu d’obrir-ne una altra com més prompte possible. Així doncs, aquest que teniu entre les mans és, de moment, l’últim número del periòdic popular dels Països Catalans que cada dues setmanes, i ininterrompudament des de gener de 2003 fins ara, ha arribat als lectors d’arreu del país, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

No era la nostra voluntat, però diferents circumstàncies ens obliguen a replantejar aquest format que, amb la progressió de les noves tecnologies, molts consideraven obsolet. No és el nostre cas, perquè malgrat els canvis en el món de la comunicació, pensem que el plantejament que teníem fa dotze anys hui en dia és encara vàlid: l’esquerra independentista i les lluites populars dels Països Catalans continuen necessitant un mitjà de comunicació d’abast nacional tant en continguts com en concepció, políticament compromès, basat en l’anàlisi marxista de la realitat i, alhora, plural i obert tant per recollir les diverses vessants de l’anticapitalisme i de l’independentisme com per facilitar la lectura a la gent no estrictament militant. Aquest era el sentit d’un periòdic quinzenal gratuït i en paper i era també l’objectiu que des del primer fins a l’últim dia ens ha motivat a cadascuna de les persones que hem format part d’aquest projecte.

I -no sense autocrítica- estem satisfets de la feina feta: en aquests més de deu anys hem pogut recollir a les nostres pàgines grans esdeveniments com ara les mobilitzacions contra la guerra d’Iraq, el creixement i la consolidació dels processos bolivarians a Amèrica del Sud, la fi de la lluita armada d’ETA, l’esclat dels indignats i la primavera valenciana, els casos de corrupció i un llarg etcètera. Però sobretot hem acompanyat l’esquerra independentista en la seua recuperació i creixement després de la crisi organitzativa dels anys noranta. Hem ajudat a estendre la solidaritat amb els presos polítics i amb els centenars de represaliats, hem donat a conèixer les moltíssimes iniciatives que han sorgit arreu del territori i hem donat veu a les persones, als col·lectius i a les organitzacions que cada dia treballen per fer un món més just, i ho fan des d’aquest minúscul territori que tenim per país. I ens sentim orgullosos de pensar que L’ACCENT ha pogut ser útil a la projecció i consolidació de tota aquesta feina.

Tanmateix, com se sol dir en aquests casos, açò no és un adéu per sempre, ni tan sols un fins aviat. De moment, L’ACCENT continua a la web i a través de les xarxes socials. En els propers temps, la nostra prioritat serà precisament l’enfortiment de la feina digital en totes les seues vessants i, alhora, pretenem continuar editant en paper números especials coincidint amb diades i les grans mobilitzacions o sempre que el moviment ens ho demane. Però sobretot, obrim un procés de reflexió per actualitzar un projecte que puga respondre als reptes que els Països Catalans i el món tenim plantejats, un projecte que puga ser útil a l’esquerra independentista i al conjunt del moviment popular.

Siga quin siga el futur que ens espera, ara donem per fet que tanquem una etapa, i no ho podem fer sense expressar el nostre agraïment a tota la gent que ens heu acompanyat en aquests anys.

En primer lloc, gràcies als lectors i lectores, que han sigut molts més dels que ens podíem imaginar en un primer moment. Molts d’ells ens han ajudat a finançar el projecte subscrivint-se a L’ACCENT. Una subscripció especialment valuosa tenint en compte que el periòdic sempre ha sigut accessible de forma gratuïta. Així mateix, han sigut molts els col·lectius i els locals que s’hi han anunciat, l’han distribuït i s’hi han subscrit: moltes gràcies també. I com no, hem de donar les gràcies a totes les persones que al llarg d’aquests anys han format part del projecte. Ha estat un plaer, sens dubte!

I tant als subscriptors, als locals i als col·lectius col·laboradors com als lectors us volem recordar que encara queda molta feina a fer fins assolir uns Països Catalans lliures i socialistes. Aquest és un camí que, amb o sense edició impresa, L’ACCENT anem a fer amb vosaltres. Perquè estem convençuts que la nostra llibertat no pot dependre de la seua informació.