[bar group="860×106"]

Un gran mural per fer bategar Ciutat Vella

El proper dissabte 15 se celebra el III Ciutat Vella Batega

Els barris de Ciutat Vella de València són una mostra perfecta de les moltes contradiccions que generen les grans urbs mediterrànies en societats capitalistes: la més completa degradació i marginalitat es troba a quatre passes de la ciutat aparador de turistes i de locals de disseny per a l’oci més selecte.

Així, a escassos metres del famós Barri del Carme, Velluters és conegut encara per acollir el barri Xino, (tot i que ja molt reduït en dimensió després de diversos projectes gentifricadors). En aquest cèntric barri de València, les noves actuacions urbanístiques hi conviuen amb multitud de solars sense ús que esperen nous aires especulatius.

Sense cap política rehabilitadora per part de l’Ajuntament, són els veïns els que s’han llençat a construir un barri millor a partir dels desgavell provocat per les administracions i per anys d’especulació. Una de les seues reivindicacions més persistents és la de la rehabilitació dels solars per a us veïnal. Fa més de cinc anys que els veïns s’organitzaren per reclamar el solar de l’antic Princesa per a instal·lacions socials; i després de veure com l’Ajuntament el cedia de manera irregular al Mercat Central, els i les veïnes han centrat la seua atenció en el solar de la Botja.

Aquest solar, de propietat municipal, porta quasi vint anys abandonat. A partir del 2011, aproximadament, diverses entitats han reivindicat aquest espai per usar-lo com a hort urbà i, hui en dia, és la coordinadora d’entitats Ciutat Vella Batega la que està encapçalant la lluita. Les gestions no han fructificat encara, però per poder fer més visible la proposta, aquest cap de setmana s’està realitzant un mural de grans dimensions (37 metres de llarg per 7,5 d’alçada) a la vora mateix del solar.

L’execució del mural és a càrrec de diversos artistes locals i vol ser un homenatge als diferents usos de l’espai al llarg del temps i també al barri en general, que va destacar en el seu moment per ser l’epicentre de l’artesania sedera. La seda, el carbó i els horts inspiren l’obra que tardarà un parell de setmanes en finalitzar-se i s’ha costejat a partir de donacions de veïns, d’entitats i de comerços locals.

Ciutat Vella Batega arriba a la tercera edició

El mural de la plaça de la Botja és el preludi d’una jornada reivindicativa que organitzen diverses entitat de Ciutat Vella i que enguany se centra en la reivindicació de la cessió del solar de la plaça de la Botja. La jornada tindrà lloc el proper dissabte 15 de novembre i comptarà amb un cercavila reivindicatiu, un debat sobre la gestió dels solars, un dinar popular i una fira d’entitats i de productes ecològics i artesans.


[bar group="860×106"]