Un informe de Media.cat posa de manifest que la premsa no ha aprofundit mai en el Pla Bolonya i ha usat un llenguatge pejoratiu cap als estudiants

L’observatori crític dels mitjans Media.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, ha presentat públicament el seu segon informe.

Titulat “El Pla de Bolonya i les mobilitzacions estudiantils a la premsa de Barcelona” i realitzat per la periodista Gemma Garcia, analitza la cobertura sobre el Pla Bolonya que van fer El Periódico, La Vanguardia, l’edició catalana d’El País, l’Avui i l’edició barcelonina d’El Punt des de l’1 de desembre fins al 28 de febrer.

En les conclusions d’aquest informe, Gemma Garcia posa de manifest que la presència presència de fonts, favorables i crítiques amb el Pla a les notícies està desequilibrada. Cal destacar que aquest fet es dóna no tan sols pel que fa a espai atorgat, sinó pel que fa a credibilitat. I és que, segons s’exposa a l’informe hi ha peces que reflecteixen un llenguatge pejoratiu cap als estudiants i cometen judicis de valor, adquirint els discurs institucional com a propi del diari.

D’altra banda, l’informe també demostra que el tractament del Pla és superficial, donat que no s’analitza el contingut de documents que fixen els canvis en l’ensenyament universitari. De fet, només en un dels articles recollits es reprodueix una part d’un document oficial del Pla.  
També s’exposa que els diaris dediquen gran part dels articles d’opinió i entrevistes a aquells actors favorables al Pla de Bolonya i tan sols un article d’opinió està escrit per un estudiant.

Presentacions a la UB i a la UAB
L’informe va ser presentat dimarts 24 de novembre a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona i dimecres 25 a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. En la primera presentació, organitzada pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, Anna Oliva, militant del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans va recordar que “no només hi havia estudiants contra Bolonya, sinó també part del professorat, i els mitjans no els han donat veu”. I a més, va recordar que “fa anys que els estudiants ens mobilitzem contra el Pla de Bolonya, i sempre ha estat molt complicat que els mitjans parlin de les nostres raons”.