Un miler de persones camina al Garraf perquè marxin retalladors i corruptes

Crònica de la marxa de l’Assemblea de Drets Socials del Garraf

garrafabril2013Un centenar de persones fa estona que esperem l’arribada de la marxa. Ens diuen que ja ha entrat a Ribes i que en qualsevol moment la veurem aparèixer. I quan veiem arribar la pancarta de l’Assemblea de Drets Socials del Garraf i tot de gent amb samarretes verdes de la PAH esclaten els aplaudiments. I darrere van apareixent més marxaires vestits amb les samarretes grogues de la marea per l’educació pública, taronges dels treballadors socials i d’altres amb consignes que mostren que la resposta s’estén a cada vegada més sectors afectats per les retallades. Voleien estelades, banderes roges, banderes de la CGT, i també alguna republicana. Pancartes contra les retallades. I arriba més i més gent.

Una aturada per recuperar forces a la plaça on els esperem, penjar una pancarta a la balconada de l’ajuntament de Ribes contra les retallades i la marxa reprèn el seu camí. La caminada ha sortit a les 10 del matí de Sitges. És diumenge 14 d’abril. Ribes és la primera fita. Ara s’encaminarà a les Roquetes i finalment acabarà a Vilanova i la Geltrú al migdia. Ramon Moragas, de l’Assemblea de Drets Socials del Garraf, explica que van muntar fa més de cinc anys aquesta plataforma arran dels primers tancaments d’empreses a la comarca: “La CUP, la CGT i algunes associacions de veïns la vam crear perquè crèiem que calia una eina que la gent tingués com a referent de lluita”. I està exultant amb la bona rebuda que ha tingut la marxa que han organitzat per demanar l’aturada de les retallades, reivindicar els drets socials i denunciar la corrupció: “Això és unitat popular en estat pur. La mobilització ha estat històrica a la comarca, cap dels grans sindicats ha estat capaç de moure tanta gent, ni tant sols en les vagues generals. I en canvi l’esquerra independentista, anticapitalista i socials ens hem unit i hem convocat un miler de persones a caminar per la comarca”.

El Garraf és una comarca petita, però que ha estat molt castigada per la crisi, ja que ha comporta un desmantellament industrial i actualment l’atur afecta una quarta part de la població activa. És per això que Moragas entén que ha tingut bona acollida la crida de l’ADSG i la quinzena d’organitzacions que hi donen suport. I també per tota la resposta generada contra les retallades en sanitat i educació, sumat a les dificultats per mantenir un habitatge digne.

Un dels moments més emotius de la jornada és quan la marxa arriba a l’acampada que la PAH del Garraf té muntada fa més d’un mes davant d’una seu bancària de Banesto per pressionar contra un desnonament. Aplaudiments, consignes: “Sí que es pot!”. Emoció.

I a partir d’ara, què? Doncs això és el que debatran a la propera reunió de l’Assemblea de Drets Socials del Garraf. Però Moragas ja avança que se’ls gira feina, perquè la marxa ha estat “una carregada de piles brutal que ha encoratjat i ha donat molta empenta a la gent”.