Un miler de persones es manifesten per exigir el tancament del centre nazi del Clot

antinazis clot

El passat dissabte 5 de maig, un miler de persones es manifestaren pels carrers del Clot per exigir el tancament del centre nazi “Tramuntana”, obert recentment al C/Independència, 333. La manifestació estava convocada per UCFR (Unitat contra el Feixisme i el Racisme), plataforma àmplia que agrupa diverses sensibilitats polítiques. El centre està directament vinculat a la feixista Plataforma per Catalunya (PxC), liderada per Josep Anglada qui, malgrat els contants comentaris racistes i obertament xenòfobs, no ha rebut cap conseqüència legal.

En aquest context, i evitant que el centre nazi creï un teixit feixista al Clot i a la ciutat de Barcelona, més d’un miler de persones es manifestaren amb el lema “Tanquem el centre nazi. Feixistes, ni al Clot ni enlloc”. I és que des que es va obrir el centre, ha aparegut nombrosa propaganda feixista, especialment adhesius. Això, però, no treu que el centre vagi realitzant activitats “socials” sense simbologia feixista (xocolatada, etc.) per tal de donar-se a conèixer des d’una vessant amable i no agressiva. Malgrat tot, les amenaces ja s’han fet visibles tant a la xarxa virtual, com al carrer; per exemple, després de la cassolada antifeixista que UCFR va fer el passat 31 de març, en què membres feixistes del casal van gravar les persones concentrades i després intentaren “anar de cacera” pels carrers del Clot.

antinazis clot

El recorregut es va iniciar a la Plaça del Mercat del Clot, a dos quarts de 12h, i va pujar pel C/Rogent, fins arribar a l’alçada del C/Mallorca. Malgrat que el local es troba en el tram entre els carrers Provença i Còrsega, les convocants van decidir passar per un carrer més allunyat, per evitar incidents. Fet i fet, aquell tram de carrer es troba custodiat per nou furgonetes de la BRIMO (antiavalots dels Mossos d’Esquadra) que van permetre que els feixistes entressin i sortissin del local sense cap mena de control. No va passar el mateix amb algunes de les manifestants que, en haver-se desconvocat la manifestació, van patir càrregues policíaques, retencions i una detenció. El detingut va sortir en llibertat la mateixa tarda.

La manifestació havia acabat a la confluència dels carrers Mallorca i Padilla. Tot i haver acabat, encara durant la lectura del manifest diverses persones cridaven consignes, i és que durant tot el recorregut, la gent, vinguda d’arreu de Barcelona i de comarques, no parava de cridar lemes antifeixistes. “Avui com ahir, no passaran” o “Fora feixistes dels nostres barris”, entre d’altres foren els més cantats. Després del manifest es va fer referència als 62 anys del tancament del camp d’extermini de Mauthausen.

Tret de les retencions i la detenció, doncs, la jornada va succeir sense incidents per part dels feixistes, que haurien amenaçat la convocatòria degut als cops que va rebre dijous passat al mateix barri Alberto Sánchez, membre del local nazi i regidor de PxC a l’Hospitalet. El mateix divendres va ser donat d’alta. Cal recordar que el passat 23 de març, tres joves antifeixistes van ser brutalment agredits a Manresa, pel sol fet d’assistir a un concert. Diversos homes armats amb pals van estomacar-los en un atemptat feixista que va deixar un menor de 16 anys durant diversos dies en coma. Un mes i mig després, encara no hi ha hagut cap detenció.

(fotos: @lugaracogedor)