[bar group="860×106"]

Un nou “caramel amargant” de Zapatero, ara amb els aturats

Aturats fent cua en una OTG

De nou, i la llista és llarga, una nova ajuda “estrella” del Govern espanyol de Rodríguez Zapatero porta tanta “lletra petita” que l’esperança es converteix en decepció i indignació. Un nou “caramel amargant” -en la línia del Fons estatal d’inversió local (veure L’ACCENT 159) afecta un dels col·lectius més sensibles de la societat: els aturats sense prestació.

I és que la primera setmana posterior a l’aprovació dels “famosos” 420 euros per les persones que ja no reben el subsidi de desocupació ha servit per mostrar les grans limitacions de la mesura.

Segons dades oficials, als Països Catalans -tenint en compte només el Principat, el País Valencià i les Illes- hi ha pràcticament un milió d’aturats dels quals vora 245.000 ja no tenen cap tipus de subsidi. Després de comprovar la “lletra petita” de la mesura de l’executiu del PSOE sembla que d’aquest col·lectiu només un 20 o 25% se’n podran beneficiar.

Les condicions
Les condicions de l’ajuda són entre altres tenir rendes inferiors al 75% del SMI per “unitat familiar” -quantitat de 624 euros mensuals-, no rebre cap altre tipus de prestació, el compromís de participar en programes de formació així com esgotar el subsidi d’atur a partir de l’1 d’agost o els sis següents mesos. Aquest fet ha suposat que bona part de les persones que s’han acumulat a les oficines dels serveis d’ocupació -aquelles amb una situació personal més dramàtica- fossin precisament les que havien esgotat l’atur feia mesos i que, per tant, no tenen dret a rebre l’ajuda. Les crítiques han estat generalitzades i han obligat a Zapatero a afirmar que ho “revisaria”.

La Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha considerat la mesura com a “oportunista, mentidera i miserable” i també ha criticat el paper dels sindicats institucionals que “no plantegen cap mesura de resposta i pressió per assolir les condicions i les prestacions que realment necessiten els aturats”. Per la seva banda, la Intersindical-CSC, afirma que “només es pot entendre l’aprovació d’aquesta ajuda com una barreja de mesura publicitària i com a fórmula per atenuar lleument les xifres de desocupació”. En aquest sentit ambdós sindicats recorden que els beneficiaris deixaran de ser “oficialment” aturats pel fet d’estar-se formant. Aquest fet, en una reducció a l’absurd, fins i tot podria anular la pròpia mesura ja que només es mantindrà si la taxa d’atur al conjunt de l’Estat espanyol continua per sobre el 17%.


[bar group="860×106"]