[bar group="860×106"]

Una radiografia de la burgesia catalana guanya al festival de cinema Inquiet

Nissagues de poder, drames familiars i secrets amagats. Tot plegat és el que trobem al llargmetratge Tres dies amb la família de la directora barcelonina Mar Coll. Una peça que ja va aconseguir el reconeixement del jurat del Festival de Màlaga, que va atorgar els trofeus a la millor directora, millor actor (Eduard Fernández) i millor actriu (Nausicaa Bonnín). El palmarès de premis s’amplia ara amb l’Inquiet 2009 al millor film, que es va lliurar el passat dissabte 28 de novembre. Un guardó que representa la solidesa de la nova generació de cineastes catalans i que converteix l’opera prima de Coll en una de les propostes millor valorades de l’audiovisual d’enguany.


La cinquena edició de l’Inquiet, celebrat com tots els anys a Picassent (L’Horta), ha deixat altres noms en la llista de premis. Sergi Tarín va recollir el trofeu al millor documental per Moriscos, els valencians oblidats, una peça rigorosa al voltant de l’expulsió dels moriscos valencians el 1609, la història del desterrament dels valencians musulmans descendents dels antics pobladors, la civilització derrotada per Jaume I el 1238 i extirpada en nom del catolicisme i de la Corona espanyola. Per la seua banda, Eva Norberto s’ha enfilat guanyadora en l’apartat de curtmetratges per Fragments (d’un dia), la història de dues amigues que parlen del transcurs de les seues vides en una nit estelada.

Homenatge a Ferran Torrent
L’escriptor i periodista sedavienc Ferran Torrent va ser un dels protagonistes de l’Inquiet 2009. L’organització del festival va voler agrair la seua tasca de desenvolupament del cinema en català. Precisament, Torrent és un dels novel·listes més adaptats al cinema. Títols com Gràcies per la propina o L’illa de l’holandès així ho avalen. Amb aquest guardó, l’Inquiet ha reconegut la feina dels guionistes a l’adaptar les peces literàries en obres cinematogràfiques, tasca gens fàcil. Torrent es va mostrar força emocionat pel premi honorífic.

Gala de cloenda
Aquests i molts altres premis van fer-se públics en una gala de cloenda que va tenir lloc a la Casa de Cultura de Picassent i que va ser dirigida i escrita pel dramaturg valencià Roberto García de L’Horta Teatre i presentada per l’actriu Verònica Andrés. La particularitat dels trofeus d’enguany és que s’han elaborat a partir d’un tram de via de ferrocarril, que apel·la a la via de comunicació, al lligam físic i consistent entre els premiats i el festival. L’obra d’art ha estat treballada pel dissenyador Cèsar Amiguet i per l’escultora holandesa afincada a Paterna Helma Valrens. El trofeu incorpora, a més, el concepte de reciclatge i aprofitament dels recursos.


[bar group="860×106"]