[bar group="860×106"]

Victòria socialista i desfeta del Front Nacional a les eleccions cantonals de la Catalunya del Nord

La Catalunya del Nord va ser un reflex del que va passar arreu del territori francès el passat 27 de març, amb la celebració de la segona volta de les eleccions cantonals, i és que el Partit Socialista (PS) es va imposar amb claredat. Per altra banda els grans resultats que el xenòfob i ultradretà Front Nacional a la primera volta han quedat en anècdota.

El Departament dels Pirineus Orientals (nom oficial que rep la Catalunya Nord a l’Estat francès) engloba 31 cantons repartits en 3 districtes. En aquestes eleccions cantonals només es renovaven la meitat dels membres del Consell General del Departament. O el que és el mateix, només hi havia comicis en 16 cantons. El passat 27 de març quedava pendent decidir els escollits en 14 dels 16 territoris cridats a les urnes. Els altres dos cantons, Sant Pau de Fenollet i Sornià, el PS ja es va imposar per majoria absoluta en la primera tanda celebrada el 20 de març, i per tant no calia una segona volta

Un cop conclosa la jornada es va confirmar l’esperat. Amb una participació del 52,86%, els socialistes es van imposar en 6 dels 14 cantons, als quals cal sumar els dos que van registrar majoria absoluta del PS en la primera volta. A més de Sant Pau de Fenollet i Sornià, els socialistes van guanyar a Argelers, Costa Vermella, Perpinyà II, Perpinyà IX, Ribesaltes i Tuïr. Per tant, el principal partit de l’oposició a l’Estat francès va aconseguir un 57,1% de representació al Consell General del Departament dels Pirineus Orientals. Els altres 6 cantons van caure a mans de l’UMP (Canet, Perpinya I, Perpinyà VII) la coalició de dretes DVD (Montlluís i Prats de Molló) el Partit Comunista (Perpinyà III i Prades) i MoDem (Sant Llorenç de la Salanca).

Fre al Front Nacional

El partit ultradretà i xenòfob Front Nacional (FN) no va veure complertes les expectatives generades amb els bons resultats de la primera volta de les eleccions cantonals. El FN havia presentat a Catalunya Nord, en especial el cantó de Perpinyà IX, com a símbol a nivell estatal per demostrar la suposada força del partit. Però a l’hora de la veritat, les crides de l’UMP i el PS, els dos partits majoritaris, per barrar el pas del FN als Consells Generals de tots els departaments francesos va tenir èxit. A Perpinyà IX, el candidat ultradretà i company sentimental de Marine Le Pen, Louis Aliot, va perdre davant Touissante Calabrese, candidata del PS. A la resta de cantons on el FN havia superat la primera volta, els resultats van ser idèntics.


[bar group="860×106"]