Volen ampliar el runam salí de Sallent

sallentLa Plataforma Prou Sal ha fet públic en un comunicat que la multinacional Israeliana Iberpotash S.A. prepara l’ampliació de la muntanya de sal del Cogulló, a Sallent. Segons la plataforma, els plans d’Iberpotash estan molt avançats, i ja han lliurat a l’Ajuntament de Sallent el pla especial urbanístic, amb el detall de tot el projecte.

L’ampliació es preveu fer a continuació de la muntanya actual (la qual cosa impossibilita la seva impermeabilització), a la zona nord-oest, direcció Santpedor. La superfície que ocuparà l’escombrera passarà de 488.748 m2 a 565.584m2, una ampliació de 76.836m2 (16%). És a dir, passarà d’ocupar una superfície equivalent a 76 camps de futbol a ocupar una superfície equivalent a 88 camps de futbol. La nova ampliació permetrà emmagatzemar 7,7 milions de m3 addicionals.

Des de la Plataforma Prou Sal consideren “un autèntic despropòsit” aquesta nova demanda que presumiblement compta amb el vist-i-plau de l’Ajuntament de Sallent i la Generalitat. La plataforma denuncia que aquesta ampliació impedirà la impermeabilització (condició que hauria de ser indispensable) i perquè el runam del Cogulló encara no compleix la majoria de requisits que li va marcar l’autorització ambiental que va legalitzar,i de passada ampliar, l’actual abocador.

A més a més, segons denuncia la plataforma, l’ampliació de la muntanya no ve acompanyada per cap pla de reducció dels residus ni a curt ni a llarg termini, amb la qual cosa segons Prou Sal s’està hipotecant, encara més, la salud medi ambiental de la zona i de la conca del Llobregat en general. El runam salí de les mines de potassa de Sallent és un dels problemes mediambientals més importants de la conca del Llobregat, ja que provoca alts índexs de salinitat en aquest riu que abasteix una part important de l’àrea metropolitana barcelonina.