Xavi Monge: “Ens plantem davant la Barcelona de l’Hotel Barceló, del Fòrum i de les bufetades que ens venta el poder municipal”

Presentació de la CUP a Barcelona el diumenge 25 d'octubre“Han convertit la ciutat en una marca comercial, en un aparador o les veïnes hem de ballar o parar quiets com maniquís per tal que res desentoni a la música de grans constructores i grups hotelers. Som aquí per dir alt i clar que ens plantem davant la Barcelona de l’Hotel Barceló, del Fòrum, del 22@, del calaix de Sants, del túnel d’Horta, de les Casernes de Sant Andreu, de la requalificació del miniestadi i de les bufetades que dia rere dia ens venta el poder municipal”. Amb aquesta declaració d’intencions es va presentar diumenge passat la CUP de Barcelona.

Ho va dir el portaveu, Xavi Monge, des de l’escenari del CAT (Centre Artesà Tradicionàrius, a Gràcia), un edifici que es va quedar petit per acollir el prop de mig miler de persones que van assistir a un acte que dóna el tret de sortida a una CUP que vol “reinventar Barcelona“.

Davant del model Barcelona que impulsa l’Ajuntament amb el consens de tots els partits amb representació al consistori, la CUP vol treballar per construir un altre model de ciutat: “La nostra és la Barcelona on la canalla pot jugar a pilota a les places, on les treballadores sexuals han de poder gaudir dels mateixos drets socials i laborals que la resta, on la cultura popular té el seu àmbit d’expressió, mentre que la seva és la ciutat on la Rambla és només per al turisme, on els carrers esdevenen meres vies de trànsit i les places grans esplanades de ciment per contemplar. Construirem una ciutat viva davant els taüts de formigó, una ciutat dinàmica davant els figurant estàtics que volen que siguem”.

En definitiva, va explicar des de l’escenari Xavier Monge, volen transformar la manera de fer política a la ciutat: “Cal que l’ajuntament surti al carrer i la gent entri a l’Ajuntament. Perquè la Barcelona dels barris deixi de ser un mapa artificial per donar lloc a la generació de múltiples centres de desició política”.

La pregunta que més s’ha fet les darreres setmanes a les persones que participen a la CUP de Barcelona és si aquesta candidatura es presentaria a les eleccions del 2011. Monge va aclarir que ho tenen en ment, però que només hi aniran si han fet la feina que pertoca durant els propers mesos. I va concloure: “Tant si som a l’ajuntament com si no, perquè serà el contrapoder el què serà capaç de reinventar i recuperar barcelona. Un contrapoder que farem entre totes les que estem avui aquí i les que esperen al carrer per una Barcelona pensada per la gent i per uns Països Catalans lliures!”

A l’escenari també hi va pujar una representant del Secretariat Nacional de la CUP, Aina Barahona, que va recordar els quatre eixos de treball d’aquestes candidatures: el dret a decidir i la territorialitat dels Països Catalans; la defensa dels drets i interessos de les classes populars i treballadores; la defensa del territori; i la defensa de la llengua i cultura catalanes, espina dorsal del poble català.

Els organitzadors de l’acte també van convidar a parlar l’escriptor barceloní Julià de Jòdar, que va celebrar la presentació pública de la CUP i la va emplaçar a transformar el model actual de la Barcelona pactista i elitista i que es recuperi l’espai públic com a àmbit de relacions. A més, Jòdar va reivindicar el paper de les ciutats i els pobles en el procés d’alliberament nacional..

Durant l’acte es va projectar un vídeo que recull veus de diverses persones de la ciutat: Reinventem Barcelona