[bar group="860×106"]

Una Institució malalta de privilegis

A diferència de la resta d’organitzacions polítiques, a la CUP Capgirem Barcelona les persones que anem a una llista electoral no ens presentem a unes primàries.

De fet, és tot el contrari, els diferents nuclis de districte proposen noms per a les llistes i després se’ls proposa a aquestes persones si volen i/o poden estar-hi. Com que no volem fer les coses com sempre s’han fet en la política institucional tenim un codi ètic en relació a sous i per sentit de la vergonya organitzativa òbviament no acceptem cotxes oficials, iphone 6, entrades personalitzades, etc.

En el meu cas, un cop vaig saber que em tocava ser regidor de l’Ajuntament i vistes les opcions que hi havia, mantenir-me un 25% en la meva ocupació com a conductor d’autobusos de TMB em va semblar una bona manera de tenir el cap fora de la Institució.

Arran d’una malaltia al colze (bursitis) vaig anar al Cap que em pertoca i allà la doctora em va entregar la baixa mèdica dels dos llocs on treballo (Ajuntament 75% i Transports de Barcelona 25%).  La primera sorpresa va arribar quan al comentar-li que era regidor la doctora em va expressar que no sortia aquella definició i que el més proper era Otros técnicos y profesionales de apoyo de actividades culturales y artísticas.

Estranyats i rient els dos vam quedar així i en anar a lliuraar la baixa mèdica a l’Ajuntament ja no em va sorprendre que la persona de Recursos Humans em digués que era la primera vegada que es trobava a un regidor entregant una notificació de baixa mèdica.

El motiu per estar preparat per aquesta resposta era que havent d’assistir a un judici, com a testimoni contra Transports de Barcelona, el mateix dia d’un Ple de l’Ajuntament, Secretaria General ja em va informar a preguntes meves que no era necessari que lliurés un justificant del jutjat, donat que un regidor o regidora no havia de donar explicacions de la seva no assistència als Plens, Comissions, etc. Senzillament no podia exercir el seu vot i res més.

Passats 7 dies i havent de tornar al CAP per treure’m el guix del braç, la doctora en un gir còmic i dramàtic alhora em va informar que ja sabia per que no sortia “regidor” al sistema informàtic de la seguretat social. És tan senzill com que l’únic idioma d’aquesta base està en castellà, ja que és estatal i la doctora no havia caigut que regidor en castellà és “concejal”.

Encara estant de baixa mèdica va coincidir un Ple de l’Ajuntament i llavors Raimond Blasi, de CiU, va decidir que hauria d’estar assistint i mitjançant varies piulades va estar tirant-me en cara que no hi fos. De fet va afirmar, suposo que en un lapsus freudià, quepots twittejar des del sofà? Fer una creueta a una papereta de l#ANECUP? Molta diferència amb el #plebcn no hi ha” mostrant la “feinada” que l’implica la Institució.

En aquest sentit, vaig haver de recordar-li a ell i a tots els seus seguidors convergents que em van començar a insultar per estar de baixa mèdica, que aquesta no l’agafa el treballador o treballadora, sinó que és el doctor o doctora qui la dona i que no es pot anar al lloc de treball mentre s’està amb ella.

De fet, si un treballador o treballadora està de baixa mèdica i se’l descobreix que està treballant pot ser sancionat fins i tot amb l’acomiadament. Per tant, el regidor de CiU estava mostrant la cara més amarga del seu model social, treballar malalt i incomplint la llei de seguretat i salut.

Però en Blasi no rectificava, sinó que encara aprofundia més en l’error deixant-me caure perles com aquesta: va ara no vagis de damnat i de superheroi alhora, que ets un polític professional del sistema.” 

Sí, amics i amigues, ells saben perfectament els privilegis que té la carrera política professional i saben molt bé ser uns cínics absoluts per a tractar de desprestigiar a qui mostra que el rei va nu.

A manca de rectificació vaig haver de recordar-li que diu l’Institut Català de Salut:

“La incapacitat temporal comença en el moment que el metge de la sanitat pública us fa el comunicat de baixa mèdica. Es consideren situacions determinants d’incapacitat temporal les degudes a malaltia o accident, ja sigui comuna o professional

Com acrediteu la baixa? Del comunicat de baixa, el metge us en donarà dues còpies, l’una per a vosaltres i l’altra per a l’empresa. Com acrediteu el seguiment de baixa mèdica? L’heu d’acreditar mitjançant els corresponents comunicats mèdics de confirmació

Finalment el regidor convergent, suposo que assessorat per algú amb més criteri, va piular: tens tota la raó… podem diferenciar entre la feina/baixa de TMB i la de regidor. No et qüestiono ni l’una ni l’altra

Tota aquesta història mostra el nivell de privilegi que implica la vida d’un regidor o regidora de l’Ajuntament de Barcelona, a part de l’immens sou, dels complements que rep i de la manca de control sobre la seva assistència als òrgans corresponents.

Per fer front a aquesta situació com a CUP Capgirem Barcelona codi ètic, vergonya pròpia i aliena i compromís polític per viure com s’ha viscut abans d’entrar a la Institució.

No ens fa falta més, no ens fa falta menys.

*Josep Garganté, Conductor d’autobusos de TMB i regidor de CUP Capgirem Barcelona


[bar group="860×106"]