Activistes de Greenpeace assalten la Central de Cofrents

cofrentsA primera hora del matí del proppassat 15 de febrer, una vintena d’activistes del grup ecologista Greenpeace van entrar a la Central Nuclear de Cofrents per reclamar al govern que no renovara el permís d’explotació de la instal·lació. Amb els primers rajos de sol i sota la pluja, un grup de 6 escaladors van pujar a la torre de refrigeració, de 125 metres d’alçada, van escriure amb pintura el missatge “Perill Nuclear” i van desplegar les característiques pancartes grogues de l’organització, amb el lema “Cofrents: tancament ja”.

Amb aquesta acció els activistes posaven en evidència la seguretat del recinte. La central va declarar l’alerta d’emergència i en pocs minuts el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va activar el seu pla de resposta a emergències. Acte seguit diverses patrulles de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional van arribar a la central nuclear i van identificar els ecologistes que donaven suport a l’acció als peus de la torre.

Finalment dos guàrdies civils de muntanya experts en escalada van pujar a la torre per valorar la situació i fer baixar els activistes, que ja havien acabat de pintar la frase reivindicativa i es disposaven a baixar. Cap a les 16 hores, el grup d’escaladors aconseguia arribar a terra i els seus components foren immediatament detinguts i traslladats a comissaria.

Els detinguts van passar tota la nit als calabossos de la guàrdia civil i al dia següent passaren a disposició judicial. Al llarg del matí, a l’interior del Palau de Justícia de Requena, van declarar davant la jutgessa els vigilants del recinte i els membres de Greenpeace. De vesprada, els detinguts, d’entre els quals es troba el fotògraf independent Pedro Armestre, foren poc a poc posats en llibertat amb càrrecs de desobediència, ressistència a l’autoritat, lesions, danys i desordres públics, i resten a l’espera del judici oral. Per la seua banda, l’organització ecologista destaca que l’actitud dels activistes no fou violenta en cap moment, tal i com demostren les declaracions dels agents de seguretat.

Segons el responsable de la campanya de Nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, “les centrals nuclears són instal·lacions d’alt risc, no solament per basar-se en una tecnologia perillosa, sinó també per ser, com reconeixen obertament les agències d’intel·ligència de tot el món, objectiu potencial d’atacs terroristes”. En les seues declaracions Bravo va justificar l’acció per demanar al govern, a la patronal i als sindicats que “recolzen decididament les energies renovables, encara que solament siga per l’enorme potencial de creació d’ocupació que tenen, i s’obliden de l’energia nuclear que, a més de ser bruta i perillosa, genera molt pocs llocs de treball comparativament”.