El Tribunal Constitucional suspèn també el decret sobre pobresa energètica a Catalunya

Foto: CUP de Valls

El Tribunal Constitucional espanyol va suspendre ahir de forma cautelar el decret-llei de la Generalitat de Catalunya que permetia evitar que algunes persones es quedessin sense subministrament energètic durant l’hivern tot i que no poguessin fer front al seu pagament.

Aquest decret-llei, aprovat el desembre de 2013, era un intent insuficient per donar resposta a la problemàtica de la pobresa energètica, que fins i tot va rebre els vots en contra de ICV-EUiA i la CUP. Aquest decret permetia aplaçar el pagament del rebut de llum i gas en casos molt determinats, de manera que les companyies energètiques no podien tallar el subministrament al client, però aquest mantenia el deute amb les companyies. Així mateix, la moratòria de talls de subministrament només es mantenia entre novembre i març, pensant exclusivament en la calefacció, mentre que altres necessitats bàsiques, com la cuina o la nevera, restaven fora d’aquesta moratòria entre abril i octubre.

El Tribunal Constitucional ha negat fins i tot aquesta lleugeríssima ombra de reformisme social a les comunitats autònomes, amb la voluntat de mantenir centralitzades aquest tipus de decisions. Una centralització que en el context actual significa subsumir-ho a l’immobilisme de la majoria absoluta del PP, evitant que les diverses correlacions de forces existents a les autonomies puguessin obrir el meló de la intervenció pública per garantir el dret als subministraments energètics.

Una situació d’emergència

Segons publicava “El llibre roig dels Països Catalans”, el preu de l’electricitat havia augmentat un 67% en els sis anys de crisi. Així mateix, el del gas ho havia fet un 27%. Aquests augments contrastaven amb la pèrdua del poder adquisitiu, que en el conjunt dels Països Catalans ha caigut un 6,33%. Entre 2007 i 2013 s’ha duplicat el nombre de persones que tenen moltes dificultats per arribar a finals de mes, i actualment suposen ja el 18,7% de la població. Això ha provocat que el 26,3% de la població estigui actualment en risc d’exclusió social.

poder_adquisitiu

preus_energia

Font: El llibre roig dels Països Catalans