Una escola de golf sobre sòl públic a Elx

golfL’Ajuntament d’Elx ha anunciat la concessió de 53.000 m2 de sòl públic a la Federació Valenciana de Golf. Els terrenys municipals, situats entre l’Hospital del Vinalopó i una coneguda superfície comercial, seran destinats a la construcció d’una Escola de Golf.

Vicent Granero, regidor d’Ordenança Urbana i Infraestructures dins el govern municipal del PP, anuncià la cessió del solar públic per quaranta anys com una victòria per la ciutat d’Elx. L’edil conservador sustenta el seu optimisme en una pretesa generació de llocs de treball directes i indirectes i en el fet que les despeses de la construcció, al voltant de 600.000 euros, seran assumides per la Federació golfista.

El Partit Popular, que governa amb majoria absoluta des de 2011, ha manifestat que accelerarà els tràmits per tal que les obres puguen començar a finals d’aquest mateix any. De moment les feines d’aplanament del solar ja han començat. Andrés Torrubio, president de l’entitat beneficiària, explicava que la instal·lació tindrà un “fi social” ja que, “sense cost”, ensenyarà l’esport del green als escolars elxans. Una argumentació que, de fet, possibilita la construcció de l’Escola de Golf sense necessitat que es requalifique un terreny que estava previst que albergara usos recreatius-esportius.

Una peculiar política en matèria d’esports i educació

Malgrat el triomfalisme de l’equip de govern, les crítiques al projecte no han tardat a aflorar, i és que la gestió de les instal·lacions esportives ja fa temps que es troba en entredit a la capital del Baix Vinalopó.

Així, la decisió de promocionar el golf entre els xiquets elxans contrasta amb el tancament, a finals de 2011, del Poliesportiu Municipal dels Palmerars. Un fet que ja va provocar protestes a un dels barris més degradats de la ciutat i que a més ha produït situacions dantesques com el fet que aquest estiu desenes d’infants dels Palmerars no tingueren altra opció que prendre el bany en la font de la rotonda que hi ha al bell mig de la ronda sud. Una altra decisió polèmica en matèria esportiva és la pujada de tarifes per accedir a les piscines municipals descobertes, incrementades en un 240% dos mesos abans de l’inici de l’estiu. Un augment de preus que es reproduí en altres instal·lacions esportives propietat de l’Ajuntament com ara els camps de futbol.

La cessió de patrimoni públic per usos privats, però, no és nova a Elx. Convé contextualitzar-la dins l’estratègia neoliberal del PP que pretén la privatització dels serveis públics a través de concessions a l’empresa terciària. Així, per exemple, aquesta primavera la Generalitat cedia els edificis dels antics jutjats a la universitat privada CEU San Pablo. Una política que es reprodueix a altres zones del territori valencià com ara Sant Joan, Xàtiva o València, amb cessions de solars i edificis municipals o autonòmics a la Universidad Católica.

Per una altra part, una de les qüestions més discutides és la sostenibilitat del projecte. Tot i que el president de la Federació Valenciana de Golf i els representants del PP a l’Ajuntament han assenyalat que la instal·lació prevista necessitarà una despesa d’aigua mínima, cada vegada són més les veus que es demanen sobre la conveniència d’apostar per la promoció del golf en una zona amb tantes mancances hídriques com és el sud del País Valencià. Així, el grup ecologista elxà El Margalló ha denunciat que l’objectiu final d’aquesta concessió no és altre que incentivar la construcció de camps de golf al terme municipal. Però, a més, l’associació ha rebutjat que es regale sòl públic per impulsar un model de “societat elitista” que en aquest cas concret suposa una “bomba química” pel territori.

En la mateixa línia l’oposició i els moviments socials il·licitans critiquen que el PP d’Elx continue instal·lat en el foment d’aquesta política especulativa que va generar la crisi econòmica i que no s’aposte pel teixit productiu propi, sinó que s’aprofundisca en un model basat en la construcció i la terciarització que només crea ocupació precària i temporal.