Les noves mesures judicials, un pas més cap al tancament del CIE de Barcelona

El col·lectiu Tanquem els CIEs valora, en gran part, de forma positiva la interlocutòria judicial que obliga el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca a complir mesures que garanteixin els drets dels interns en relació a la comunicació amb els seus familiars i a la pertinença d’objectes personals.

En primer lloc, el jutge assenyala que els responsables del centre, gestionat pel Ministeri d’Interior, ha de vetllar “pel dret fonamental a la salut, per sobre de qualsevol condicionant administratiu”. Traduït, això significa que les autoritats sanitàries hauran de realitzar proves mèdiques als interns, tinguin targeta sanitària o no. D’altra banda el jutge estableix que les persones internes tenen dret a conservar els seus objectes personals, excepte en els casos que puguin suposar un risc per l’ordre públic. La interlocutòria judicial creu que aquesta consideració no es pot aplicar amb els rellotges i telèfons mòbils, sempre i quan no tinguin connexió a Internet. Per últim, el jutge també estableix la necessitat d’habilitar una nova sala d’aïllament, que no s’omplin les cel·les mentre n’hi hagi altres de buides, i que no es restringeixi el temps a les dutxes. El col·lectiu tanquem els CIEs valora positivament la majoria de mesures, però creu que no és necessària l’habilitació d’una cel·la d’aïllament. “No creiem que sigui necessària, actualment ja hi ha moltes cel·les buides que poden er aquesta funció”, apunta Andrés Garcia Berrio, advocat i membre del col·lectiu.

Camí cap al tancament

L’objectiu final de Tanquem els CIEs és el tancament del centre, però veu favorablement que mentre estigui obert es vetlli pels drets dels interns. “La funció del jutge és precisament aquesta, però creiem que mesures com aquestes formen part del camí irreversible que s’ha iniciat cap al tancament del centre de la Zona Franca”, argumenta Garcia Berrio. “Ara bé, per moltes mesures que s’imposin, hi ha un dret que no es podrà garantir mai mentre el CIE segueixi en funcionament: el dret a la llibertat que tenen les persones sense papers”, conclou l’advocat.

Més enllà de la via judicial, el col·lectiu continua amb la mobilització ciutadana com a eina principal per a fer conèixer les seves reivindicacions. En aquest sentit, tenen moltes expectatives dipositades sobre la concentració convocada el dia 20 de juny a les portes del centre, que esperen que sigui massiva.