La Intifalla manté la reivindicació per a les Falles 2016

A través de les xarxes social s’ha començat a difondre un text amb el suggeridor encapçalament “Intifalla 2016: i ara què?”. L’interrogant pot ser pertinent, ja que enguany, per primer cop en vint-i-quatre anys, la dreta no presidirà l’Ajuntament de València durant la celebració de les seues festes majors. Però el comunicat que des d’ahir a la nit circula per facebook i twitter esvaeix aquest dubte i assegura que enguany, també, hi haurà Intifalla.

Com s’explica en el text, la Intifalla va nàixer l’any 2012 per contribuir a la recuperació de l’esperit crític i combatiu de les Falles, per guanyar els espais que durant molt de temps havien estat ocupats per la “dreta rància i casposa que ofrena noves glòries a Madrid i a l’Europa del Capital”. Fou precisament l’any de la Primavera Valenciana que l’alcaldessa va veure qüestionada, per primer cop, la seua autoritat en l’entorn de les festes.

Amb les seues reivindicacions al llarg d’aquests anys, la Intifalla es reclama partícip de la derrota i caiguda de Rita Barberà i del PP: “Ens sentim part d’aquesta victòria” assegura. Però al mateix temps, alerta que “el canvi real no depèn de cap procés electoral”. I afegeix: “l’autoorganització social i la mobilització popular són les úniques eines que garantiran la transformació de la nostra societat, de la nostra ciutat i del nostre país. Independentment de qui estiga a les institucions, la banca, l’església, els mitjans de comunicació, Mercadona, el poder judicial i la Troika continuen governant-nos, i contra ells s’ha de continuar lluitant”. Per això, la Intifalla no renuncia portar les reivindicacions de la ciutat a la plaça de l’Ajuntament.

En el calendari previst, ja s’anuncien mobilitzacions en record de les víctimes del metro, pel dia de la dona treballadora, contra els feminicidis o en defensa dels mitjans de comunicació en la llengua pròpia. I, com cada any, la Intifalla emplaça col·lectius i organitzacions a proposar mobilitzacions que serviran per completar el calendari i per fer de la “mascletà un mosaic de lluites i d’esperances”.

La reacció de la dreta

No es cap secret que aquestes falles es plantegen com una prova de foc per al nou govern de Ribó, ja que és previsible que la dreta utilitze la festa per mobilitzar els sectors més intransigents i reaccionaris. I, tradicionalment, les Falles han sigut un espai de cohesió dels sectors reaccionaris i espanyolistes i de desgast de l’esquerra.

La Intifalla n’és ben conscient i explica que “davant el nou escenari polític hem d’evitar que els espais guanyats per l’esquerra transformadora tornen a ser recuperats per aquells que tenen el feixisme, el sexisme i l’homofòbia per bandera”. No es tracta de defensar els nous governs, sinó de mantindre vius els espais de llibertat que s’han anat aconseguint durant els darrers anys de lluita.