La lluita pels drets humans i el BDS fan escala a Barcelona

La UB acull un acte que reforça l'eina no violenta impulsada pel poble palestí

L’Aula Magna de la UB ha acollit, el dilluns 30 de gener, un acte en defensa dels drets humans i el dret al BDS com a eina no violenta. Quatre ponències han mostrat diferents perspectives i visions que reforcen la crida feta el 2005 des de la societat palestina. L’acte posa de relleu la característica intrínseca del BDS de lluita contra el racisme i per la justícia arreu del món.

La lluita contra el racisme i l’apartheid s’han donat cita a l’Aula Magna de la UB el dilluns 30 de gener. Per una tarda, Barcelona ha tornat a ser aixopluc de la lluita pels drets humans i les eines no violentes per la llibertat del poble palestí, en particular, així com arreu del món on hi hagi racisme i ocupació. L’acte, organitzat pel grup BDS Catalunya -Boicot, Desinversió i Sancions- i la coalició Prou Complicitat amb Israel, ha començat recordant la islamofòbia denunciada per la regidora badalonina Fatima Taleb.

Lluito com a mare, no com a terrorista”

UB_BDS_2La primera en prendre la paraula ha estat Manal Tamimi, defensora dels drets humans a Nabi Saleh, Cisjordània. Ha denunciat la doble càrrega en la lluita de les dones, tant pel fet de separar-se de casa com per la repressió quan són arrestades per l’exèrcit ocupant. Ha remarcat que l’exèrcit ataca especialment les dones, sobretot des de l’octubre de 2015.

Ella mateixa ha estat a la presó i descriu com s’hi va trobar dones ferides molt greus i joves de 14 anys que no sabien ni què era la presó ni què hi feien allà. Ha fet un repàs dels check points i múltiples traves de l’exèrcit dins de Cisjordània. També s’ha referit a la desigual situació legal: si canalla israeliana i palestina es tiren pedres mútuament, a les israelianes se’ls aplicarà llei civil mentre que a les palestines, serà militar. Els càstigs col·lectius, com la demolició de cases de familiars i veïnals d’algú acusat d’atacar l’exèrcit, també estan a l’ordre del dia.

Tamimi ha denunciat que Israel intenta trencar la població palestina atacant joves i mares. “Estic preparada fins i tot perquè em matin”, ha afirmat. “Com a mares, hem de crear generació de llibertat i de lluitadores”, ha defensat. Ha reconegut que no vol traspassar moments de debilitat a les seves filles, a qui els diu que és la seva terra i han de lluitar per elles. “Lluito com a mare, no com a terrorista”, ha afegit. Ha conclòs assegurant que resisteixen contra sionisme, no judaisme, i contra un sistema, no contra una religió. “Resistim contra colons, gent que ens ve a robar drets, terra.”, ha afirmat.

L’èxit internacional del BDS ens impulsa a Palestina”

Munther Amira és coordinador dels Comitès de Resistència Popular, PSCC en anglès. Amb les dues campanyes que tenen a la mà, Stop the wall i BDS, Amira s’ha referit a la dificultat que té la població palestina per desenvolupar el boicot: l’ocupació fa que sigui molt difícil accedir a productes no israelians. “Sovint no tenim alternatives”, ha subratllat. Ha estat l’èxit del BDS arreu del món el que els ha donat força per començar-ho a Palestina. “Després d’Oslo, la gent es pensa que tenim llibertat, però no és cert”, ha afirmat i ha afegit que fins i tot l’Autoritat Palestina és sota control israelià.

UB_BDS_3Des dels PSCC aposten no només pel boicot sinó per construir una cultura de no usar productes israelians i boicotejar l’ocupació. “Volem pau amb dignitat: acabar amb l’ocupació que ens deixin viure lliure a les palestines”, ha sentenciat. Així, defensa una cultura de llibertat, justícia i igualtat: “boicotegem Israel no perquè l’odiem sinó pel que ens fan”. Ha subratllat les històries d’èxit que tenen, com l’apoderament a l’hora de plantar oliveres.

Ha assegurat que no volen extremistes sinó lluitadores per la llibertat, “no volem que la canalla sigui esclava”. Amira s’ha sumat a la denúncia del càstig col·lectiu: des del fet que l’exèrcit es quedi cadàvers de màrtirs palestines fins les restriccions extremes de visites a les preses palestines. Ha fet referència a l’expansió dels grans assentaments prop de Jerusalem com a amenaça “per a qualsevol solució, no només la dels dos estats”. També a fora la situació és desigual: les palestines no poden sentir-se segures ni quan viatgen, perquè les organitzacions extremistes sionistes intenten apuntar-les i atacar-les. “Ells tenen poder arreu. Nosaltres no lluitem per la pau i la nostra llibertat, sinó per a tothom”, ha conclòs.

Ens declarem jueves antisionistes perquè som antiracistes”

Liliana Cordova-Kaczerginski forma part de la Xarxa Internacional de Jueus Antisionistes, IJAN en anglès. Familiar de moltes assassinades durant la Segona Guerra Mundial -inclòs el seu pare, guerriller lituà en l’òrbita soviètica-, ha denunciat que el sionisme ha capturat la memòria del poble jueu. “la nostra tradició també veu de lluites anarquistes, comunistes, sindicalistes, és així com es constitueix IJAN”, ha explicat. Amb la també jueva Rosa Luxemburg situen els drets humans com un fonament a partir del qual construir-se. “Per això ens declarem antisionistes, perquè som antiracistes i tenim els drets humans com a fonamentals”, ha afirmat.

Cordova-Kaczerginski ha situat l’inici del boicot en l’Alemanya nazi, quan el poble jueu alemany va demanar a les jueves d’arreu del món que fessin boicot als productes alemanys. “Qui va parar el boicot van ser els sionistes”, ha afirmat. Després de repassar diferents boicots duts a terme pel poble jueu arreu del món, ha denunciat Israel com una societat que porta al genocidi. “És un genocidi lent, busca l’expulsió de les palestines; cal preguntar-se: qui és el terrorista?”, ha afirmat. Per a l’activista, la societat internacional és molt necessària per frenar una societat colonial i racista.UB_BDS_4

El BDS ens dóna molt força i si nosaltres podem guanyar, tothom pot”

La darrera intervenció ha anat a càrrec d’Omar Barghouti, membre cofundador del BDS. Amb la vicitòria de Trump als EEUU, Barghouti ha afirmat que és una bona notícia que l’imperi es tregui la màscara, ja que així la gent no s’empassa tant fàcilment les seves accions. “Israel ho celebra perquè també són d’extrema dreta: per fi podran fer el que vulguin sense que ningú els digui res”, ha afirmat. Però ha afegit que Israel també està perdent perquè tota l’extrema dreta amb la qual s’està liant és, paradoxalment, antisemita. Entén que això és bo per Palestina perquè ara ningú podrà dir que Israel és liberal, sinó que és un règim d’apartheid, racista.

En referència al BDS, ha explicat que és un moviment popular amb moltes entitats, no de les elits, i l’ha situat com al moviment més efectiu solidari amb el seu moviment. Sorgit el 2005 a Palestina, és arrelat en la no violència, en la lluita anti-apartheid de Sud-Àfrica o la lluita pels drets socials a EEUU. “No som antisemites ni misògins, no apuntem a la identitat sinó a la complicitat”, ha afegit. Els tres objectius del BDS són la fi de l’ocupació, la fi de la discriminació racial -apartheid-, i el dret al retorn de les refugiades. De tota la població palestina, el 38% viu a Gaza i Cisjordània, el 12% ho fa als territoris del 48 -ara, Israel- i el 50% és exiliada.

La lluita contra el BDS acull, entre altres, una unitat de deformació que ataca la reputació del BDS. “Està tot dirigit des de Tel Aviv, fins i tot els diners”, ha afirmat. I és que Barghouti ha assenyalat que Israel està preparat militarment, però no per afrontar el BDS. Tot un reguitzell d’exemples de grans pèrdues milionàries han mostrat èxits del BDS contra la política econòmica d’Israel. I dades: el 46% de jueves estatunidenques menors de 40 anys estan a favor del boicot total a Israel. “Al govern català no li demanem res heroic, només que no faci mal: és una obligació moral i ètica”, ha exposat. I l’ha interpel·lat: “com pot un règim d’ocupació, colonització i apartheid ser model d’autodeterminació per a ningú?”.

Israel intenta criminalitzar el moviment, però fins i tot la UE dóna suport al dret a fer BDS. En relació al BDS acadèmic, Barghouti ha remarcat que no s’apunta a persones sinó a institucions, “perquè tots els aspectes de l’ocupació, fins i tot els drones, estan dissenyats des de les universitats israelianes”. “L’esperança és contagiosa: ens combaten perquè saben que estem guanyant caps i cors entre la població palestina i d’arreu”, ha afirmat. I ha afegit que el contagi és també cap d’altres moviments de justícia, ja que si elles poden guanyar Israel, tothom pot guanyar. “Ens doneu molta força amb la campanya del BDS”, ha conclòs abans d’assegurar que aviat veurem sancions a Israel.

Fotografies cedides per la ‘Coalició Prou Complicitat amb Israel’

UB_BDS_5