Els CIE centren les denúncies del Dia internacional de les persones migrants

justiciaalikA principi de desembre, una trentena d’interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona van iniciar una vaga de fam per denunciar la mort del ciutadà d’origen armeni Aramis Manukyan, conegut pels amics com a  Alik, de 32 anys. La policia va assegurar que es tractava d’un suïcidi, però segons la plataforma Tanquem les CIE, la mort es va produir després que diversos agents colpejaren l’intern i el tancaren malferit en una cel·la d’aïllament, sense atendre a les seues peticions d’auxili. El proppassat dilluns 9 de desembre, centenars de persones es van concentrar davant la comissaria de la Via Laietana de Barcelona per reclamar justícia i l’aclariment dels fets ocorreguts.

Malgrat el ressò públic d’aquest trist episodi, i malgrat que el Jutjat d’Instrucció núm. 25 de Barcelona ha obert diligències en relació amb els fets, potser siga massa tard per determinar la causa exacta de la mort d’Alik, ja que el cap de setmana posterior, les autoritats espanyoles van deportar dos dels testimonis de l’incident. Arran d’aquesta mort, SOS Racisme va tornar a denunciar l’opacitat del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca i va recordar que en quatre anys ja hi han mort quatre persones.

Pallisses a València

cie-L’octubre passat, diversos interns del CIE de Sapadors, a València, acudiren al jutjat d’instrucció per denunciar pallisses i maltractaments. Com van recollir diversos mitjans locals i estatals, dos joves d’origen argelí van acusar la policia d’agredir-los amb colps de peu i punys, a més d’insultar-los amb frases com “moro de merda”. A més a més, els denunciants van assegurar que els agents els van intentar subornar per declarar en contra de les ONG que regularment assisteixen els interns, implicant-les en la introducció d’objectes varis que havien de servir per ajudar a fugir els implicats. La plataforma valenciana CIE’s No ha denunciat reiteradament la vulneració de drets en aquest centre, que ha equiparat al que les autoritats nord-americanes tenen a Guantánamo.

Dia internacional per la igualtat de drets

La opacitat dels CIE i la vulneració dels drets humans continuada és precisament una de les principals discriminacions que pateixen els sense papers a l’Estat espanyol i a molts països de l’anomenat Occident. És per això que la denúncia d’aquests centres centrarà les reivindicacions del Dia internacional de les persones migrants, que des de fa uns quants anys se celebra el 18 de desembre.